Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru contraofensivă11Foto1Video© realitatea.net

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow pentru contraofensivă

, 17 știri, 6 vizualizări

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu tehnologie stealth (invizibilă), dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța. De obicei este lansată din aer. Are o rază de acțiune de aproape 250 km, cu puțin sub cea a sistemelor de rachete tactice americane ATACMS, pe care Ucraina le-a cerut insistent.

Tehnic, rachetele Storm Shadow pot lovi adânc în teritoriul cucerit de Rusia în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate numai pe teritoriul Ucrainei cucerit de ruși și nu în interiorul Rusiei. Cu toate astea, oficialii britanici au declarat public în repetate r\nduri că ei consideră Crimeea drept teritoriu suveran ucrainean, anexat ilegal de Rusia în 2014. Prin urmare, peninsula poate fi atacată cu rachetele Storm Shadow.

Racheta Storm Shadow poate shimba regulile jocului, a declarat pentru CNN un înalt oficial al armatei americane. Oferă Kievului o capacitate pe care a cerut-o încă de la începutul războiului. Raza maximă de acțiune a rachetelor folosite în prezent de Ucraina este de 80 de km.

Dacă devin președinte, voi pune capăt războiului din Ucraina într-o zi, în 24 de ore
Donald Trump,
Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 77. Zelenski spune că Ucraina are…