Medicii români au prelevat organe de la un donator din Bulgaria6Foto© hotnews.ro

Medicii români au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

, 9 știri, 15 vizualizări

Șeful Agenției Naționale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a precizat, după ce organe prelevate din Bulgaria au fost transportate cu un avion SMURD pentru a fi transplantate unor pacienți din România, că este prima prelevare din altă țară de anul acesta. Anul trecut au fost patru prelevări din afara țării – două în Bulgaria șidouă în Republica Moldova, iar România a trimis un cord și un ficat către aceste două țări, transmite News.ro.

„Ieri a avut loc o prelevare de organe la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, organele au fost oferite către Romania, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului între cele două țări. Echipa din Spitalul Parhon s-a deplasat de urgență cu avion de la SMURD pana la Sofia, unde a efectuat prelevarea si ulterior s-a intors la Iași pentru a le transplanta, noaptea trecută”, a anunțat joi directorul Agenției Naționale de Transplant, medicul Guenadiy Vatachki.

El a explicat că ideea colaborărilor între țări pentru schimbul de organe este ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienți compatibili în țara respectivă, conform recomandărilor europene.