Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la prețul la gaze naturale a fost dictată de „ura animalică” față de Rusia2Foto© observatornews.ro

Medvedev: Impunerea de către UE a unui plafon la prețul la gaze naturale a fost dictată de „ura animalică” față de Rusia

, 5 știri, 73 vizualizări

Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului rus de Securitate, a postat vineri pe canalul său de Telegram un comentariu despre introducerea de către UE a plafonului pentru prețul la gaze, calificând o astfel de decizie drept “stupidă”.

“Ca și în cazul petrolului, nu este dictată de o logică economică, ci de o ură animalică față de Rusia, bazată pe teza obsesivă că “este numai vina rușilor”. Cu alte cuvinte, este o măsură care ține pur de voință, și nu de piață. În plus, a fost adoptată cu un număr mare de excepții, ceea ce permite blocarea aplicării sale. Prin urmare, nu va funcționa într-un mod serios”, a scris Medvedev, citat de agenția oficială rusă TASS.

În opinia lui Medvedev, decizia a fost luată și din cauza “neputinței” UE de a influența situația de pe piața gazelor. “Pur și simplu pe principiul “hai să facem ceva”. Acesta este motivul pentru care limita este stabilită la un nivel care, în urmă cu câțiva ani, ar fi părut surprinzător pentru absolut toți actorii de pe piața gazelor, inclusiv pentru comercianții spot. La urma urmei, prețul de 180 de euro pe kWh (aproximativ 2.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi) era de neconceput chiar și în cele mai nebunești sau întunecate vise ale participanților la bursa futures TTF”, a explicat el.