Mesajul șefului NATO despre întărirea capacităților de apărare ale Europei în contextul declarațiilor controversate ale lui Trump© libertatea.ro

Mesajul șefului NATO despre întărirea capacităților de apărare ale Europei în contextul declarațiilor controversate ale lui Trump

, 7 știri, 38 vizualizări

Este binecunoscută poziția fostului președinte al SUA cu privire la relațiile SUA cu NATO, dar declarațiile sale din ultimele zile arată o culminație foarte periculoasă.

La o întrunire electorală, Trump a povestit că a fost întrebat despre cazul unui stat aliat care nu-și respectă obligațiile financiare: ce va face SUA, va ajuta sau nu pe acel stat aliat? Fostul președinte a spus că nu îl va ajuta, mai mult, va încuraja Rusia să facă ceea ce vrea să facă, adică să atace acel stat aliat, că America nu va interveni să-l apere.

Discuția despre aceste idei se poate face pe mai multe planuri; voi propune numai două. În primul rând, latura economică vine să sublinieze că Trump are dreptate să ceară mărirea cheltuielilor pentru apărare ale țărilor aliate. Din total PIB alocat pentru apărare, o sumă de 2 la sută nu a fost mereu respectată de aliați în ultimii ani.