Ministrul chinez al Apărării: China va lupta până la capăt pentru a împiedica Taiwanul să-și declare independența3Foto© adevarul.ro

Ministrul chinez al Apărării: China va lupta până la capăt pentru a împiedica Taiwanul să-și declare independența

, 6 știri, 87 vizualizări

Declarația oficialului chinez de rang înalt sună ca un răspuns la afirmația secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, care a denunțat activitatea militară „provocatoare și destabilizatoare” a Beijingului, lângă Taiwan.

Concursul verbal dintre cele două superputeri vine într-un context de tensiuni diplomatice puternice cu privire la insula autonomă și democratică, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului său. Incursiunile fără precedent ale Forțelor Aeriene Chineze în zona de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului au crescut presiunea în ultimele luni.

Wei Fenghe a îndemnat Washingtonul „să înceteze să denigreze și să oprească China (...) să nu se mai amestece în afacerile interne ale Chinei și să nu mai prejudicieze interesele Chinei”. Cu toate acestea, el a făcut apel la o relație ”stabilă” China-SUA, despre care a spus că este ”vitală pentru pacea mondială”.