Noul an are perspective sumbre pentru revenirea economică© wall-street.ro

Noul an are perspective sumbre pentru revenirea economică

, 5 știri, 77 vizualizări

Îngrijorarea gospodăriilor cu privire la prețuri a atins cele mai ridicate cote din acest secol, consumatorii fiind astfel mai puțin înclinați să cheltuiască în forță, relevă un sondaj al Comisiei Europene. Dacă cererea va avea de suferit, aceasta va avea impact asupra ritmului de redresare economică de pe urma pandemiei.

Creșterea prețurilor gazelor a împins inflația în sus, iar un model al Bloomberg Economics estimează că criza energiei ar putea șterge până la 1% din PIB. Banque Pictet & Cie estimează că criza ar putea elimina 0,2% din creșterea pe acest trimestru, iar economiștii UBS și-au redus estimarea de creștere pe 2022 pentru regiune la 4,2% de la 4,8%.

Iar în timp ce impactul economic ar putea fi limitat grație economiilor acumulate de consumatori în pandemie și solidității pieței muncii, gospodăriile mai sărace vor avea cel mai mult de suferit. Deocamdată, criza este resimțită cel mai acum de țările din estul continentului, unde ponderea cheltuielilor pe energie este mai ridicată.