OMS declară epidemia de mpox urgență de sănătate publică de interes internațional. Țările unde este focar de infecție virală14Foto© stirileprotv.ro

OMS declară epidemia de mpox urgență de sănătate publică de interes internațional. Țările unde este focar de infecție virală

, 20 știri, 93 vizualizări

"Astăzi (miercuri, 14 august), comitetul de urgență s-a reunit și m-a informat că, în opinia sa, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat această recomandare", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

Numai șeful OMS poate lansa urgența de sănătate publică de interes internațional, la sfatul unui comitet ad-hoc de experți. Mai mult de 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an, conform declarațiilor făcute de șeful OMS. Cel puțin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susținut el.

Epicentul epidemiei este Republica Democrată Congo, dar în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în țările vecine. Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, însă se poate transmite și prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanșează simptome similare gripei și apariția unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar în anumite condiții această boală poate ucide.