OPEC face presiuni împotriva unui acord de eliminare a combustibililor fosili, propus la COP284Foto© observatornews.ro

OPEC face presiuni împotriva unui acord de eliminare a combustibililor fosili, propus la COP28

, 5 știri, 23 vizualizări

Statele membre ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) fac presiuni împotriva încercărilor de a include expresia „eliminarea combustibililor fosili” într-un acord ce ar urma să fie anunțat la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP28), în curs de desfășurare la Dubai.

Cel puțin 80 de țări cer un acord la COP28 care să ceară o eventuală încetare a utilizării combustibililor fosili, principal sursă de emisii care contribuie la încălzirea globală, pentru a încerca să atingă obiectivul de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Însă aceste state au dificultăți în a convinge țările care se bazează pe veniturile din petrol și gaze, care în schimb promovează tehnologii precum captarea carbonului, care sunt mai scumpe și nu au fost încă testate la scară largă, transmite Reuters.

Într-o scrisoare datată miercuri și consultată de Reuters, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais a cerut statelor membre să respingă exprimările care vizează combustibilii fosili, apreciind că „presiunile nedrepte și disproporționate împotriva combustibililor fosili ar putea să ajungă la un punct de cotitură cu consecințe ireversibile”.