Operație în premieră la Timișoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric3Foto© romaniatv.net

Operație în premieră la Timișoara. Medicii au transformat stomacul unui pacient într-un tub gastric

, 5 știri, 20 vizualizări

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara au efectuat o operație în premieră, transformând stomacul unui pacient într-un tub gastric. Potrivit unui comunicat al Spitalului, operația, care a durat peste cinci ore, a fost realizată cu succes de o echipă de medici, condusă de doctorul Tudor Mateescu, specialist în chirurgie toracică.

Pacientul, internat de urgență în Secția de Chirurgie Toracică a Spitalului Victor Babeș, a fost diagnosticat cu o fistulă eso-traheală benignă. Prin această fistulă (o legătură anormală între două structuri ale corpului), mâncarea pe care o ingera pacientul ajungea în plămâni, în loc să ajungă în stomac, provocând infecții repetate și dificultăți respiratorii severe, punându-i viața in pericol. Intervenția chirurgicală era singura posibilitate de salvare a vieții pacientului.

Operația a necesitat o pregătire riguroasă și o execuție precisă. Aceasta a implicat mai multe etape operatorii, având ca scop restabilirea continuității tractului digestiv și evitarea comunicării anormale dintre esofag și trahee.