Particulelele de praf din trei orașe, cântărite cu roboți de mare precizie
România a făcut un pas important în modernizarea sistemului de monitorizare a calității aerului prin introducerea echipamentelor robotizate de mare precizie, capabile să măsoare cantitatea de particule PM10 și PM2,5 din aer. Aceste echipamente, respectiv niște roboți, livrate Agențiilor pentru Protecția Mediului din Brașov, Timiș și București de către Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, vor contribui la creșterea acurateței datelor privind poluarea aerului, eliminând complet intervenția umană în procesul de măsurare.
Echipamentele, instalate în cadrul unui proiect realizat împreună cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), reprezintă o parte esențială a modernizării Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Acestea funcționează printr-un sistem complet automatizat, care cântărește filtrele de aer înainte și după expunerea acestora în stațiile de monitorizare. Astfel, se determină cu exactitate fracția masică a particulelor în suspensie, cu o precizie de până la șase zecimale.
Un astfel de echipament a fost deja pus în funcțiune la Brașov și a fost prezentat public în prezența președintelui ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru, și a vicepreședintelui Eugen Ioan Cozma. La București și Timișoara, echipamentele au fost montate, urmând să fie operaționale în săptămâna următoare.