Pensiile și salariile riscă să fie înghețate! La cât a ajuns datoria publică a României© bzi.ro

Pensiile și salariile riscă să fie înghețate! La cât a ajuns datoria publică a României

, 4 știri, 58 vizualizări

Pensiile și salariile românilor riscă să fie înghețate în perioada următoare, după ce datoria publică a trecut de 50% din PIB, conform ultimelor date de la Ministerul Finanțelor. Datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei, în februarie 2024, depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB) potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În prima lună a anului datoria publică era de 802 miliarde lei, depășind pragul de 50,2% din PIB.

Creșterea rapidă a datoriei are loc ca urmare a strategiei Ministerului Finanțelor de a împrumuta în primele luni o parte mare din necesarul de finanțare pentru tot anul. Pe măsură ce statul va face în cursul anului plăți mai mari în contul datoriei, acest impact se va diminua.

Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ține deficitul sub control, dar derogările pe care autoritățile și le dau în mod frecvent de la Legea responsabilității fiscal-bugetare au redus ca importanță existența în lege a acestei prevederi de stabilizare.