Percheziții ale Parchetului European la București într-un caz de fraudă cu echipamente medicale în timpul pandemiei10Foto© romanialibera.ro

Percheziții ale Parchetului European la București într-un caz de fraudă cu echipamente medicale în timpul pandemiei

, 11 știri, 16 vizualizări

”Potrivit anchetei, în perioada 2020-2022 s-a constituit o rețea infracțională de manipulare a achizițiilor publice de măști de protecție, dezinfectanți și alte consumabile medicale pentru spitale, școli și alte instituții ale statului, în beneficiul uor furnizori prestabiliți, care făceau parte din schema de fraudare”, conform unui comunicat al Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Trei persoane cercetate au fost duse la biroul EPPO din București pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecți. Furnizarea de echipamente medicale a fost finanțată prin programul  REACT-EU. Se estimează că activitățile documentate până acum în cadrul anchetei au cauzat un prejudiciu de peste 8 milioane de euro bugetului UE. Ancheta este în desfășurare, pentru a stabili amploarea activităților infracționale suspectate și prejudiciul financiar total cauzat.

Ancheta și perchezițiile au beneficiat sprijinul: Structurii de Sprijin EPPO din România; Poliția Română – Direcția de Operațiuni Speciale; Direcția Generală Anticorupție a României; și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române. EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.