Petre Roman, audiat, din nou, în dosarul Mineriadei din iunie 19906Foto© romaniatv.net

Petre Roman, audiat, din nou, în dosarul Mineriadei din iunie 1990

, 15 știri, 25 vizualizări

În Iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, dar în decembrie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru a se relua ancheta de la zero. Procurorii militari susțin că Ion Iliescu a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

Procurorii vor reface ancheta în dosar, după ce probele fuseseră anulate în instanță. Anularea a fost făcută pentru că judecătorii au sesizat nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată. Pe lângă cei doi menționați, alături de fostul președinte au fost trimiși în judecată și Gelu Voican Voiculescu,  general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu (decedat între timp), Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.

Petre Roman, fiind chemat astăzi la Parchetul Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990, își susține nevinovăția în acest dosar.