Petrobrazi va deveni primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est3Foto© stirileprotv.ro

Petrobrazi va deveni primul producător major de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est

, 6 știri, 27 vizualizări

La mai bine de un an de la primul anunț în acest sens, grupul OMV Petrom a anunțat că investiția în facilitățile de producție a hidrogenului verde de la rafinăria Petrobrazi este securizată. Vor fi construite două instalații care vor costa 190 de milioane de euro din care pana la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.

Cele doua instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt. Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va determina o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 prin comparație cu combustibilii convenționali.

Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică. Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. „Respiră Verde” colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenți economici.