Petrolul a atins cel mai ridicat preț din 20143Foto© stirileprotv.ro

Petrolul a atins cel mai ridicat preț din 2014

, 5 știri, 21 vizualizări

Țițeiul brut de tip Brent de la Marea Nordului a ajuns să coste peste 88 de dolari pe baril la Londra, în timp ce țițeiul american a crescut la începutul acestei săptămâni la peste 85 de dolari pe baril în New York. Primul factor aflat la originea exploziei prețurilor pentru aurul negru este reprezentat de întreruperea producției în Libia, Nigeria, Angola, Ecuador și, mai nou, în Canada, din cauza frigului extrem.

Un alt factor îl reprezintă tensiunile geopolitice. În Golf, rebelii Houthis din Yemen ("Susținătorii lui Allah") au atacat instalații petroliere din Emiratele Arabe Unite, ucigând mai multe persoane. Trei autocisterne au explodat în apropierea rezervoarelor de depozitare ale companiei petroliere din Abu Dhabi.

La toate acestea se adaugă și amenințarea cu o invazie a Ucrainei de către Rusia. Conflictul ar putea duce la întreruperea aprovizionării cu gaze rusești. Prin urmare, prețul petrolului ar putea crește în continuare proporțional cu cererea de motorină și păcură, pentru a înlocui gazele naturale.