Povestea Anei Montes, spioana eliberată după 20 de ani. Cum și-a folosit memoria incredibilă pentru a trăda SUA pentru Cuba2Foto© stirileprotv.ro

Povestea Anei Montes, spioana eliberată după 20 de ani. Cum și-a folosit memoria incredibilă pentru a trăda SUA pentru Cuba

, 4 știri, 51 vizualizări

Ana Montes a fost arestată pe 21 septembrie 2001 de către Biroul Federal de Investigații (FBI) la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington. Ea a recunoscut că a spionat pentru Cuba timp de aproape un deceniu, din 1992 până în 2001, deși FBI suspectează că ea începuse să spioneze încă din 1985.

În cele din urmă, a fost găsită vinovată de conspirație pentru spionaj împotriva Statelor Unite și condamnată la 25 de ani de închisoare, relatează News. Până să fie arestată, oficialii serviciilor de informații americane căutaseră o cârtiță cubaneză în interiorul guvernului timp de aproape un deceniu, dar descoperirea celui care le transmitea informații clasificate cubanezilor s-a dovedit a fi o sarcină extrem de dificilă.

"A fost cu adevărat un ac în carul cu fân", a declarat Pete Lapp, agent FBI ieșit la pensie care, împreună cu partenerul său, Steve McCoy, a făcut parte din echipa care a avut un rol esențial în dovedirea faptului că Montes era spion cubanez. Lapp și echipa sa au fost însărcinați să depisteze cârtița.