Poziția umilitoare în care ar ajunge Rusia dacă ar anexa regiunile Lugansk și Donețk6Foto© stirileprotv.ro

Poziția umilitoare în care ar ajunge Rusia dacă ar anexa regiunile Lugansk și Donețk

, 7 știri, 117 vizualizări

Dezbaterile urgente din din 19 septembrie din rândul autorităților pro-ruse privind necesitatea ca Rusia să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin sunt panicați din cauza contraofensivei ucrainene care se desfășoară în nordul țării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Parlamentele din așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) au cerut fiecare autorităților pro-ruse să organizeze „urgent” un referendum privind recunoașterea DNR și LNR ca entități rusești. Margarita Simonian, propagandistă rusă și redactorul-șef al Russia Today, a felicitat acest apel, referindu-se la el ca la „scenariul Crimeei". Ea a scris că, prin recunoașterea zonelor ocupate ca teritoriu rusesc Rusia ar putea amenința mai ușor NATO cu lovituri de represalii pentru contraatacurile ucrainene, „dezlegând mâinile Rusiei în toate privințele”.

„Această abordare este incoerentă”, se arată în evaluarea ISW, în care se subliniază că forțele ruse nu controlează tot teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk. Prin urmare, anexarea teritoriilor revendicate de DNR și LNR ar însemna ca Rusia să anexeze regiuni care ar fi parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele lor aflate în ofensivă.