Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget2Foto© adevarul.ro

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget

, 6 știri, 14 vizualizări

„Partea română și comisarul european și-au exprimat încrederea că exercițiul de revizuire al MFF va oferi răspunsuri adecvate la impactul provocărilor cu care s-a confruntat UE în contextul războiului Rusiei în Ucraina, al prețurilor  ridicate la energie, dar și la necesitatea accelerării tranziției energetice și a creșterii competitivității industriei europene. Interlocutorii au arătat, de asemenea, nevoia de identificare a unui sprijin suplimentar pentru cheltuielile aferente susținerii Ucrainei”, arată comunicatul de presă al Guvernului.

Oficialii români au subliniat că solidaritatea și coeziunea sunt principii cheie în perioada complexă pe care o traversează Europa. Totodată, aceștia au arătat că România dorește să fie parte a unei soluții rapide, punctuale și eficiente. Este esențial ca revizuirea actualului cadru multianual să nu afecteze implementarea proiectelor inițiate și să nu aducă atingere finanțării deja agreate a politicilor tradiționale ale UE (Coeziune și Politica Agricolă Comună).

Partea română s-a referit și la conexiunea dintre discuțiile asupra bugetului și dezbaterea în curs privind reforma Pactului de Stabilitate și Creștere. În context, a fost reiterat apelul scoaterii din calculul deficitului public a cheltuielilor pentru investiții în apărare și a ratei aferentă  dobânzilor componentei de împrumut din PNRR, mai indică sursa citată.