Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiați pentru descoperirile legate de inteligența artificială16Foto© observatornews.ro

Premiul Nobel pentru Fizică 2024. John Hopfield și Geoffrey Hinton, premiați pentru descoperirile legate de inteligența artificială

, 21 știri, 5 vizualizări

Premiul Nobel pentru Fizică 2024. Laureații din acest an, John Hopfield și Geoffrey Hinton, au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au contribuit la punerea bazelor învățării automate puternice de astăzi. Hopfield a creat o structură care poate stoca și reconstrui informații. Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăți în date și care a devenit importantă pentru marile rețele neuronale artificiale utilizate în prezent.

Potrivit Academiei, deși calculatoarele nu pot gândi, mașinile pot imita acum funcții precum memoria și învățarea. Laureații Premiului Nobel 2024 pentru Fizică au contribuit la realizarea acestui lucru. Folosind concepte și metode fundamentale din fizică, ei au dezvoltat tehnologii care utilizează structurile rețelelor pentru a procesa informații.

Fizica a fost domeniul pe care Alfred Nobel l-a menționat primul în testamentul său din 1895. La sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți oameni considerau Fizica drept cea mai importantă dintre științe și poate că și Nobel o vedea astfel. Propriile sale cercetări erau, de asemenea, strâns legate de Fizică.