Preoții vor fi obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale5Foto© romanialibera.ro

Preoții vor fi obligați să păstreze neutralitatea în campaniile electorale

, 9 știri, 52 vizualizări

Potrivit Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe RomâneBisericii Ortodoxe RomâneBisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, publicat duminică de Basilica.ro, decizia a fost luată în perspectiva alegerilor europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale din anul 2024.

"În calitatea sa de cetățean al Patriei și de părinte duhovnicesc al tuturor enoriașilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea și îndatorirea ca, de pe poziția și prin mijloacele duhovnicești care-i sunt specifice, să participe la viața cetății, sprijinind activitățile menite să promoveze binele obștesc și împotrivindu-se oricăror măsuri sau activități care se dovedesc a fi în contradicție cu învățătura și morala creștină ortodoxă.

În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret", se arată în hotărârea Sfântului Sinod al BOR.