Prima femeie cancelar a Austriei, Brigitte Bierlein, a murit la 74 de ani4Foto1Video© bzi.ro

Prima femeie cancelar a Austriei, Brigitte Bierlein, a murit la 74 de ani

, 6 știri, 25 vizualizări

Bierlein a devenit prima femeie cancelar din istoria Austriei în 2019, după prăbușirea guvernului predecesorului său, Sebastian Kurz, din cauza scandalului de corupție Ibiza. De de asemenea, a fost prima femeie care a prezidat Curtea Constituțională, după ce a devenit vicepreședinte al celei mai înalte instanțe și prima femeie procuror general.

În mijlocul uneia dintre cele mai mari crize instituționale din Austria de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, reprezentată de scandalul Ibiza, Bierlein a demisionat din funcția de președinte al Curții Constituționale, poziție în care fusese promovată cu doi ani mai devreme. A condus țara timp de șapte luni într-un guvern interimar condus de funcționari publici, până la 7 ianuarie 2020, când actuala coaliție formată din conservatori și Verzi a ajuns la putere în urma alegerilor anticipate.

Actualul cancelar (prim-ministru), conservatorul Karl Nehammer, a „regretat profund” decesul predecesoarei sale, într-un comunicat publicat pe rețeaua de socializare X, în care a subliniat că Bierlein „și-a asumat responsabilități într-o perioadă dificilă din dragoste pentru patria sa”.