Prima reacție a Ucrainei, după prelungirea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră7Foto1Video© hotnews.ro

Prima reacție a Ucrainei, după prelungirea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră

, 19 știri, 70 vizualizări

"Inițiativa exporturilor de cereale pe Marea Neagră se prelungește 120 de zile. Îi mulțumim secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, și tuturor partenerilor noștri, pentru confirmarea acestui Acord", a declarat Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Infrastructurii, citat de cotidianul Le Monde.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat, sâmbătă, prelungirea Acordului dintre Rusia și Ucraina, garantat de Ankara și de Națiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. "În urma convorbirilor cu cele două părți, am asigurat prelungirea Acordului, care urma să expire pe 19 martie", a declarat Recep Erdogan. Președintele Turciei nu a precizat cât timp va fi prelungit Acordul.

Administrația Rusiei anunțase, în contextul negocierilor cu Națiunile Unite, că este favorabilă prelungirii Acordului cu Ucraina privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar doar 60 de zile, cerând eforturi suplimentare pentru normalizarea vânzărilor de produse ruse. Până în prezent, Acordul cerealelor, garantat de ONU și de Turcia, era prelungit pentru perioade de 120 de zile.