Privatizarea Sănătății, declarată neconstituțională3Foto© puterea.ro

Privatizarea Sănătății, declarată neconstituțională

, 9 știri, 87 vizualizări

Ordonanța de Urgență prin care Guvernul Orban a conectat spitalele private la fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin preluarea unora dintre pacienți, a fost declarată, aseară, neconstituțională de către Curtea Constituțională.

Decizia a fost luată cu votul unanim al celor nouă judecători, care au constatat că Ordonanța de Urgență nr. 25/2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul Sănătății, dar și a OUG 158/2005, referitoare la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, adoptată, cu o noapte înaintea moțiunii de cenzură prin care Executivul a fost demis, în luna februarie, încalcă, în ansamblul său, Legea Fundamentală. Actul normativ a fost adoptat la pachet cu alte 25 de ordonanțe de urgență, în cadrul unei ședințe care s-a terminat spre dimineață.

„În argumentarea acestei soluții, Curtea a reținut, în esență, că actul normativ supus controlului de constituționalitate a fost adoptat fără respectarea exigențelor legale și constituțional e referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, se arată în minuta instanței de contencios constituțional.