Proiectul care prevede prelungirea plafonării RCA până la sfârșitul anului, în dezbatere© realitatea.net

Proiectul care prevede prelungirea plafonării RCA până la sfârșitul anului, în dezbatere

, 4 știri, 7 vizualizări

Ministerul Finanțelor a lansat luni în dezbatere proiectul care prevede prelungirea plafonării tarifelor RCA până la sfârșitul anului.

Decizia de prelungire a fost luată „luând în considerare faptul că împrejurările care au determinat disfuncționalități pe piața asigurărilor persistă, acestea fiind cele care au condus la adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie”, se arată în proiect.

De asemenea, la baza deciziei stă faptul că „în piața asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și gradul ridicat de concentrare pe piața asigurărilor RCA care continuă să reprezinte o vulnerabilitate atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare ce arată un grad scăzut de concurență.