Protest la Budapesta pentru demisia președintei Katalin Novak, care a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie16Foto1Video© libertatea.ro

Protest la Budapesta pentru demisia președintei Katalin Novak, care a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie

, 22 știri, 111 vizualizări

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, președinta Katalin Novak a grațiat circa 20 de persoane, printre care și un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale șefului său, directorul căminului, scrie Agerpres. Șeful său a fost condamnat la 8 ani de închisoare sub acuzația de pedofilie. În perioada 2004-2016, acesta a abuzat sexual mai mulți minori, iar adjunctul său, grațiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

Informația grațierii a fost făcută publică de un site de investigații jurnalistice. La scurt timp, partidele ungare de opoziție au cerut demisia președintei Novak. Președintele Ungariei a susținut, însă, că orice grațiere naște controverse.

Premierul Orban a anunțat joi revizuirea Constituției pentru a exclude în viitor posibilitatea grațierii celor condamnați pentru pedofilie. „Nu va exista milă pentru pedofili”, a răbufnit Orban, care a jurat că ar fi în stare să-l „facă bucăți” pe acela care ar îndrăzni să comită un asemenea delict asupra celor „cinci copii și șase nepoți” ai săi.