Raport alarmant: Până în 2040, temperaturile extreme vor afecta aproximativ 50% din populația urbană a României3Foto© antena3.ro

Raport alarmant: Până în 2040, temperaturile extreme vor afecta aproximativ 50% din populația urbană a României

, 7 știri, 52 vizualizări

"Criza climatică globală a atins un punct critic, evidențiat de datele din 2023 care arată o creștere a temperaturii medii globale cu 1,48 de grade Celsius față de perioada preindustrială.

Aproape jumătate din zilele anului au depășit pragul de 1,5 grade Celsius stabilit prin Acordul de la Paris, semnalând direcția alarmantă în care se îndreaptă climatul, cu impact profund asupra ecosistemelor și societății. România resimte deja aceste schimbări prin intensificarea valurilor de căldură în ultimele șapte decenii.

Între 1950 și 2023, durata și frecvența acestora au crescut semnificativ, majoritatea regiunilor înregistrând prelungiri de 10-15 zile, iar sud-vestul și estul țării peste 25-30 de zile. Proiecțiile indică o continuare a acestui trend până la sfârșitul secolului, afectând sănătatea publică și economia", se menționează în rezumatul documentului "Starea Climei - România 2024".