Riscurile topirii necontrolate a calotei glaciare a Antarcticii4Foto© romaniatv.net

Riscurile topirii necontrolate a calotei glaciare a Antarcticii

, 4 știri, 20 vizualizări

Antarctica se află în pragul unui nou punct critic, îndreptându-se spre o topire necontrolată a calotei sale glaciare – arată un studiu publicat marți în „Nature Geoscience”. Topirea este cauzată de infiltrarea apei oceanice, care este mai caldă, între gheață și pământul pe care aceasta se află.

Oamenii de știință au constatat că un nou punct de basculare ar putea fi depășit, Antarctica îndreptându-se spre o topire necontrolată a calotei sale glaciare. Un punct de basculare climatică este un prag critic dincolo de care un sistem se reorganizează, adesea brusc și/sau ireversibil, conducând la o serie de consecințe în cascadă. Topirea este cauzată de infiltrarea apei oceanice, care este mai caldă, între gheață și pământul pe care aceasta se află.

Calota glaciară a Antarcticii se află pe rocă și se extinde dincolo de coastă, plutind pe mare. Studiile anterioare au arătat deja că apa de mare, a cărei temperatură crește ca urmare a încălzirii globale, ar putea să se infiltreze în zona în care pământul întâlnește marea și să avanseze sub gheața terestră, tot mai departe, în interiorul zonei de coastă.