România, alături de Bulgaria și Italia, se află în fruntea clasamentului privind pierderile de apă4Foto© economie.hotnews.ro

România, alături de Bulgaria și Italia, se află în fruntea clasamentului privind pierderile de apă

, 7 știri, 49 vizualizări

România, alături de Bulgaria și Italia, se află în fruntea clasamentului privind pierderile de apă, cu aproximativ 40% de apă necontorizată și nefacturată. La polul opus, cu pierderi minime și, implicit, un consum minim de energie și emisii de dioxid de carbon sunt Germania, Luxemburg, Olanda și Danemarca, arată date puse la dispoziție de Federația Europeană Asociațiilor Naționale de Servicii de Apă.

Apa necontorizată nu irosește doar resurse hidrice, ci și energia utilizată sau emisiile de carbon folosite pentru extragere și distribuire. Astfel, industria apei este responsabilă pentru 8% din totalul gazelor cu efect de seră din Uniunea Europeană, iar pierderile totale dintr-un an ar putea acoperi consumul mediu al populațiilor Austriei și Germaniei la un loc.

Potrivit datelor citate de Agerpres, în fiecare an pierde necontorizate de apă pe plan european ajung la o cantitate de CO2 egală cu cea produsă de circa 665.000 de zboruri Paris-New York. În ce privește țara noastră, companiile de utilități au la dispoziție, începând de luna aceasta, un calculator pentru pierderile de apă, o platformă gratuită, intuitivă și interactivă, care utilizează date ale Agenției Europene de Mediu și Comisiei Europene.