România, în risc de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calității aerului2Foto© euractiv.ro

România, în risc de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calității aerului

, 5 știri, 32 vizualizări

Președintele ANPM, Laurențiu Păștinaru, a fost chemat în Parlament, la solicitarea USR, pentru a prezenta modul de funcționare a stațiilor de monitorizare a calității aerului, în contextul sesizărilor repetate apărute în spațiul public care atrăgeau atenția că multe dintre acestea nu funcționează.

„Președintele ANPM nu a reușit să răspundă în mod convingător întrebărilor care i-au fost puse pe această temă și a arătat că instituția pe care o conduce nu are atribuții de mentenanță în cazul stațiilor de monitorizare a calității aerului. Aceste atribuții sunt în prezent la Ministerul Mediului, care trebuie să modifice de urgență legislația, pentru ca ANPM să aibă toate atribuțiile necesare în cazul măsurării calității aerului în România”, a relevat sursa citată.

„Poluarea aerului ne costă amenzi uriașe la nivel european prin proceduri de infringement și, mai important decât orice, ne omoară cu zile. 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului. Este clar că astăzi sistemul nu funcționează. Din peste 180 de stații, doar aproximativ 40 colectau date complete acum două săptămâni. Este un eșec.