România plătește 0,85% din PIB pentru pensii speciale. La cât ar putea ajunge în următorii ani3Foto© economie.hotnews.ro

România plătește 0,85% din PIB pentru pensii speciale. La cât ar putea ajunge în următorii ani

, 7 știri, 26 vizualizări

România plătește 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB, a declarat miercuri Eugen Rădulescu, directorul direcției de stabilitate financiară din Banca Națională a României (BNR), citat de Agerpres.

„Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim și pensii de recunoștință sau contribuții de recunoștință. Nu le numim pensii speciale.

Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toți ceilalți muritori: durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei, în așa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% și atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, a spus Eugen Rădulescu, la prezentarea lucrărilor ‘Stabilitate financiară.