România va produce un tratament anti-cancer la reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă4Foto© romaniatv.net

România va produce un tratament anti-cancer la reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă

, 7 știri, 9 vizualizări

Nuclearelectrica și Framatome vor produce un izotop medical folosit împotriva cancerului la Centrala Nucleară Cernavodă din România. Izotopul numit Lutețiu-177 este utilizat petnru mai multe tratamente vitale împotriva cancerului.

Cele două companii vor începe implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de iradiere la reactorul 2 al centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă. Lansarea serviciului comercial de iradiere la scară largă pentru izotopoi medicali este prevăzută pentru anul 2028.

„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producția de energie, ci și sănătatea publică. Producția de Lutețiu-177 marchează o etapă importantă pentru România și pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susținerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creșterea nivelului de bunăstare. Acest proiect evidențiază contribuțiile multiple pe care le poate aduce energia nucleară – generarea de energie curată și producția de izotopi medicali”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.