S&P păstrează perspectiva negativă pentru România, în ciuda măsurilor Guvernului, dar nu ne duce la junk9Foto© stirileprotv.ro

S&P păstrează perspectiva negativă pentru România, în ciuda măsurilor Guvernului, dar nu ne duce la junk

, 16 știri, 13 vizualizări

România reușește, cel puțin deocamdată, să-și mențină poziția în categoria statelor recomandate investitorilor, după ce agenția de rating S&P Global Ratings a reconfirmat calificativul „BBB-/A-3” pentru datoria suverană, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, în monedă locală și străină. Deși este ultima treaptă înainte de pragul speculativ („junk”), acest rating este, în contextul actual, un semnal pozitiv pentru piețele financiare, mai ales în urma măsurilor fiscale, anunțate de Guvernul Ilie Bolojan, scrie News.ro.

Totuși, agenția păstrează perspectiva negativă, atrăgând atenția asupra incertitudinilor politice și economice care pot afecta parcursul fiscal al României în anii următori. Potrivit S&P, planul de consolidare bugetară inițiat de noul Executiv este cea mai ambițioasă corecție fiscală din ultimii 15 ani, de la criza financiară din 2008 încoace. Cu toate acestea, rămân nelămuriri legate de sustenabilitatea acestor măsuri pe termen mediu și lung, mai ales după 2026, când mandatul premierului Bolojan ar urma să se încheie în cadrul rotației politice convenite în actuala Coaliție.

Agenția notează că măsurile adoptate până acum – estimate să aibă un impact de 1,1% din PIB în 2025 și 3,5% în 2026 – ar putea reduce semnificativ deficitul bugetar: de la 9,3% în 2024 la 7,7% în 2025 și 6,4% în anul următor. În ciuda acestui efort, prognoza de creștere economică a fost revizuită în scădere. S&P estimează o majorare a PIB de doar 0,3% anul viitor și de 1,3% în 2026, semnalând efectele negative ale politicilor de austeritate într-o economie deja fragilizată.