Schimbarea la Față a Domnului - Pobrejenia| Pe 6 august, se sfințesc strugurii la biserică6Foto© puterea.ro

Schimbarea la Față a Domnului - Pobrejenia| Pe 6 august, se sfințesc strugurii la biserică

, 7 știri, 31 vizualizări

Sărbătoarea Schimbării la Fața datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasa Elena ctitorește o biserica pe Muntele Tabor. Primele mențiuni ale acestei sărbători se regăsesc în cadrul unei serii de documente din prima jumătate a secolului al V-lea. În Apus, sărbătoarea a fost adoptată doar mai târziu, în urma hotărârii luate de papa Calist al III-lea, ca un mod de a-si arata recunoștința fata de creștini, deoarece aceștia au biruit împotriva turcilor in 1456 la Belgrad.

Pe data de 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Schimbarea la Față”, cunoscută popular și ca „Obrejenie” ori „Pobrejenie”, având semnificația de „probozire”, mai exact certare a oamenilor care nu ascultau. Schimbarea la Față a Domnului amintește creștinilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care și-a asumat-o. Matei, Evanghelistul descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2): „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.