Semnalele seismice din România, dovada că barajul Nova Kahovka a fost aruncat în aer, spun cercetătorii norvegieni3Foto© observatornews.ro

Semnalele seismice din România, dovada că barajul Nova Kahovka a fost aruncat în aer, spun cercetătorii norvegieni

, 6 știri, 376 vizualizări

Cauza ruperii barajului Kahovka este încă neclară, dar apar noi dovezi despre modul în care acesta ar fi putut fi avariat. Semnalele seismice înregistrate în Bucovina, România, la 620 km distanță de Nova Kahovka, indică faptul că o explozie a avut loc marți, 6 iunie, la ora 2:54. Norsar, rețeaua seismică norvegiană care a analizat semnalele, spune că momentul și locația undelor seismice coincid cu prăbușirea barajului.

Magnitudinea estimată a seismului a fost între 1 și 2, iar adâncimea este 0 kilometri, potrivit Norsar. Norsar publică și un grafic ce prezintă semnalele recepționate de la rețeaua seismică din Bucovina (BURAR), o stație care se află la aproximativ 620 km de baraj. „Datele de la stațiile seismice regionale arată semnale clare marți, 6 iunie, la ora locală 2:54 (01:54, ora Norvegiei). Ora și locația (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu relatările din mass-media despre prăbușirea barajului Kahovka. Semnalele indică faptul că a avut loc o explozie”, arată norsar.no.

Potrivit infp.ro, rețeaua seismică BURAR din Bucovina este alcătuită din 10 stații, echipate cu senzori seismici instalați în foraje la adâncimi cuprinse între 30 și 50 m, distribuite pe o suprafață de 5 km2. Rețeaua a fost instalată în 2002, în cadrul colaborării româno - americane dintre INCDFP și Centrul de Aplicații Tehnice al Forțelor Aeriene Americane. Datele înregistrate sunt transmise în timp real prin satelit la Centrul Național de Date din București.