Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie. Care este istoria lui și ce însemnătate are pentru creștini4Foto© antena3.ro

Sfântul Ciprian, sărbătorit pe 2 octombrie. Care este istoria lui și ce însemnătate are pentru creștini

, 6 știri, 20 vizualizări

Sfantul Ciprian a trait in timpul imparatului Diocletian (284-305) și a fost vrajitor, filosof si slujitor al zeului pagan Apolo din Antiohia Siriei. Despre Ciprian, cărțile bisericești spun că ar fi fost un vrăjitor vestit. Ghicea în cărți, în stele și îi adora pe zeița Artemis și pe Apolo.

Potrivit crestin-ortodox.ro, un tânăr pagan, Aglaid, s-a îndrăgostit de Iustina și dorind să o ia de soție, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de aceasta. Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care să o facă să se îndrăgostească de Aglaid. Dar vrăjile lui Ciprian au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post și semnul sfintei cruci.

În urmă acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înșelarea în care se află și s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Sfântul Ciprian a murit că martir pe 2 octombrie 304 împreună cu Sfânta Iustina.