Simona Bucura Oprescu anunță „mica recalculare” a pensiilor
”Important e ca telespectatorii noștri să rețină că se va ține cont de veniturile brute și de toate sporurile nepermanente pe care aceștia le-au avut, de care până acum nu se ținea cont, motiv pentru care au existat numeroase procese în instanță și acest lucru a creat o mare nemulțumire a pensionarilor, fiindcă interpretarea aceluiași cadru legal dată de instanțe a fost neunitară și existau județe în care, pentru sporurile nepermanente, pensionarii câștigau în instanță, existau județe în care pensionarii pierdeau în instanță”, spune Simona Bucura Oprescu.
Situația a provocat sentimente grele de frustrare printre pensionari în ceea ce privește sporurile nepermanente obținute atât înainte de 2001, cât și după acea dată. O schimbare majoră însă constă în faptul că, după 2001, pensionarii nu mai sunt obligați să prezinte documente doveditoare; sporurile lor vor fi recunoscute dacă angajatorii au depus declarația 112 la ANAF pentru contribuțiile de asigurări sociale corespunzătoare.
”Deci, depunându-se declarația 112, cu baza de date de la Casa Națională de Pensii Publice, cu baza de date de la Agenția Națională de Administrare Fiscală, fiind interoperabile, diferența este că după 2001 nu mai este o bătaie de cap pentru pensionari și nu trebuie să ne mai aducă documente, fiindcă avem datele dumnealor care vor fi valorificate datorită acelor declarații 112. Dar toate sporurile nepermanente și înainte de 2001 și după 2001, acordul global, al 13-lea salariu și așa mai departe, premii, prime, toate acestea pe noua lege sunt recunoscute”, continuă ministrul Muncii.