Singurul stat european care a anunțat că l-ar aresta pe Putin dacă ar intra pe teritoriul său8Foto© libertatea.ro

Singurul stat european care a anunțat că l-ar aresta pe Putin dacă ar intra pe teritoriul său

, 12 știri, 47 vizualizări

Ungaria a semnat și a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înființată Curtea Penală Internațională (CPI), instanța ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele actualului președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.CPI susține că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Vladimir Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a spus că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria. ''Ne putem referi la legislația ungară și pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe președintele rus... întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria'', a explicat Gulyas.

El a precizat că guvernul ungar ''nu și-a definitivat o poziție'' cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. ''Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare și nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă'', a adăugat demnitarul ungar.