Sucul de portocale riscă să devină aproape un lux din cauza prețului citricelor4Foto© cotidianul.ro

Sucul de portocale riscă să devină aproape un lux din cauza prețului citricelor

, 7 știri, 14 vizualizări

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, consecințele unor evenimente climatice și biologice sunt deja vizibile și în zone care, privite din Europa, păreau „ferite” - posibil și prin prisma distanței geografice. Evenimentele de anul acesta ne arată că echilibrul prețurilor pentru produse agricole variate, inclusiv cele exotice, este mai fragil decât în trecut, iar schimbările tiparelor meteorologice pot genera perturbări ample și de durată.

Banca Centrală Europeană menționează riscul prețurilor la alimente în comunicatul deciziei de politică monetară din iunie, deși probabil atenția este mai degrabă îndreptată către produsele de bază. Anul, aflat nici la jumătate, a adus deja un vârf al prețurilor la cafea pentru ultimii trei ani, urmat de o corecție moderată și de o explozie a prețurilor la cacao, care s-au triplat de la începutul anului până în aprilie, coborând de atunci cu doar 14%. După cacao și cafea, un alt deliciu devine mai costisitor pentru consumatori.

Sucul de portocale a pus pe jar iubitorii de citrice, înregistrând creșteri pronunțate în această primăvară. Contractele futures (la termen) pentru concentrate Orange Juice cu scadența în iulie, în prezent cele mai tranzacționate, au atins un vârf de 4,95 dolari/livră pe 28 mai. Deși cotațiile au scăzut până la 4,25 dolari/livră la închiderea de miercuri, ele rămân cu 8% mai sus față de acum o lună, cu un avans de 21,2% în 3 luni și 105,3% în ultimul an, arată Claudiu Cazacu.