Taiwanul acuză China că simulează un atac asupra insulei© puterea.ro

Taiwanul acuză China că simulează un atac asupra insulei

, 6 știri, 103 vizualizări

Ministerul Apărării din Taipei a raportat că numeroase avioane militare și nave de război operau în apropiere de Taiwan. Unele dintre ele au traversat linia de mijloc neoficială largă de 130 km din Strâmtoarea Taiwan, care separă continentul de insulă și este în cea mai mare parte respectată de ambele părți.

Ca răspuns, armata din Taiwan a trimis avioane, a transmis avertismente prin radio și a mobilizat sisteme de apărare antirachetă pentru a urmări avioanele armatei chineze. Consiliul Afacerilor Continentale, agenția guvernamentală din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a protestat puternic față de simularea Chinei, cerând oprirea imediată a provocării iresponsabile.

China a lansat manevrele în jurul insulei democratic autoguvernate ca răspuns la vizita președintei Camerei Democraților din SUA Nancy Pelosi în Taiwan. Aceasta a fost vizita oficialului american cu cel mai înalt rang într-un sfert de secol, amintește DPA. Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său și respinge vehement contactele oficiale dintre alte țări și Taipei.