Un inalt oficial maghiar a invocat reunificarea Ungariei cu o zi inainte de implinirea a 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon5Foto© hotnews.ro

Un inalt oficial maghiar a invocat reunificarea Ungariei cu o zi inainte de implinirea a 103 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon

, 9 știri, 41 vizualizări

Cu ocazia aniversării Tratatului de la Trianon, Péter Szilágyi, secretar de stat adjunct pentru politică națională al premierului Viktor Orban (foto articol), a subliniat, la ceremonia de predare a Podului Apartenenței, că după „decretul de pace Trianon”, maghiarii aveau speranța că „limba noastră maternă, tradițiile și cultura nu vor face doar parte din memorie, ci și din realitatea vieții de zi cu zi".

„Din 2010, guvernul maghiar lucrează pentru a împlini această speranță. Drept urmare, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a națiunii maghiare de drept public. Scopul guvernului este de a face posibil ca ungurii care locuiesc în străinătate să prospere în patria lor, să consolideze identitatea maghiară a comunităților”, a adăugat el, citat de hirado.hu.

El a amintit: pe 4 iunie 1920, a avut loc o pauză de doliu în birouri și școli, zeci de mii de oameni îmbrăcați în haine de doliu s-au adunat la Budapesta. Au sunat clopotele, au sunat alarmele fabricii, traficul a fost oprit. Potrivit deciziei marilor puteri, peste trei milioane de maghiari sunt blocați în afara granițelor țării.