Ungaria și Slovacia cer medierea Comisiei Europene după ce Ucraina a blocat livrările de petrol ale Lukoil8Foto© euractiv.ro

Ungaria și Slovacia cer medierea Comisiei Europene după ce Ucraina a blocat livrările de petrol ale Lukoil

, 13 știri, 31 vizualizări

Ungaria și Slovacia au cerut Comisiei Europene să medieze o procedură de consultare cu Ucraina, după ce aceasta din urmă a plasat compania petrolieră rusă Lukoil pe lista de sancțiuni și a blocat exporturile de petrol efectuate de această companie prin conductele de pe teritoriul ucrainean către Ungaria și Slovacia.

"Am discutat ieri cu ministrul ucrainean de externe (Dmitro Kuleba), care a spus că ei permit integral tranzitul petrolului, dar acest lucru nu este adevărat", a declarat presei la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. Acesta și-a manifestat mirarea față de măsura Kievului de a bloca aprovizionarea Ungariei cu petrol al companiei Lukoil, deși 42% din electricitatea importată de Ucraina luna trecută a fost furnizată de Ungaria, scrie Agerpres.

O reacție asemănătoare a avut premierul slovac Robert Fico, a cărui țară de asemenea furnizează Ucrainei electricitate, de care Kievul are mare nevoie după ce Rusia a distrus în bombardamente o mare parte din sistemul energetic ucrainean. Potrivit lui Fico, oprirea de către Ucraina a tranzitului petrolului furnizat Slovaciei de Lukoil este cu atât mai mult de neînțeles în condițiile în care Slovacia livrează Ucrainei motorină din petrolul pe care-l rafinează.