Uniunea Europeană a aprobat achiziții de arme și muniții pentru Ucraina în valoare de peste un miliard de euro din banii Rusiei5Foto© romanialibera.ro

Uniunea Europeană a aprobat achiziții de arme și muniții pentru Ucraina în valoare de peste un miliard de euro din banii Rusiei

, 8 știri, 16 vizualizări

Statele UE au aprobat luni o primă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproape 1,4 miliarde de euro, bani proveniți din profitul generat (dobânzi) de activele rusești înghețate în băncile europene.

Banii vor trimiși în Ucraina prin Fondul de Asistență pentru Ucraina (UAF), creat la începutul acestui an și vor fi folosiți pentru achiziții directe de muniție și sisteme de apărare aeriană. Deși Ungaria s-a opus, Consiliul a găsit o soluție legală prin care Budapesta să nu poată opri aceste plăți, în baza unei tehnicalități, transmite politico.eu.

Statele UE au aprobat luni o primă tranșă de ajutor militar pentru Ucraina de până la 1,4 miliarde de euro, provenită din veniturile generate de activele rusești înghețate (circa 200 de miliarde de euro rezerve financiare ale Rusiei, blocate în băncile europene după începerea războiului din Ucraina), au relatat pentru POLITICO patru diplomați europeni.