Urmările cutremurului de 7,6 în Japonia: evacuări, clădiri prăbușite și zeci de mii de gospodării fără energie electrică8Foto© libertatea.ro

Urmările cutremurului de 7,6 în Japonia: evacuări, clădiri prăbușite și zeci de mii de gospodării fără energie electrică

, 9 știri, 55 vizualizări

Cutremurul, cu magnitudinea preliminară 7,6 a declanșat un tsunami de aproximativ un metru de-a lungul unor zone costiere de la Marea Japoniei, autoritățile avertizând că ar putea urma valuri mai mari. Agenția de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis avertizări de tsunami valabile pentru prefecturile costiere Ishikawa, Niigata și Toyama.

O importantă avertizare de tsunami - prima emisă după cutremurul și tsunamiul care au lovit nord-estul Japoniei în martie 2011 - a fost emisă inițial pentru Ishikawa, însă ulterior a fost retrogradată. Un prim tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălțime de 45 centimetri. Tsunamiul poate crește după valurile inițiale și poate continua peste 24 de ore, a indicat agenția de meteorologie din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a emis avertizări de tsunami valabile pentru coasta sa de est după cutremurul din Japonia, precizând că valuri de până la 2,08 metri ar putea ajunge la țărm, a relatat agenția de presă Yonhap, citând postul de radio de stat nord-coreean. Rusia a emis, de asemenea, avertizări de tsunami în orașele sale din estul îndepărtat Vladivostok și Nahodka.