Viktor Orban vrea garduri la frontiera Uniunii Europene7Foto© romaniatv.net

Viktor Orban vrea garduri la frontiera Uniunii Europene

, 9 știri, 118 vizualizări

Summitul celor 27 de lideri ai statelor din UE a fost convocat după ce Austria și Țările de Jos s-au plasat în fruntea unui cor de plângeri privind intensificarea sosirilor de migranți, notează Reuters. Agenția UE pentru granițe Frontex a raportat că anul trecut s-au înregistrat 330.000 de treceri ilegale, cel mai mare număr după 2016.

Statele UE sunt profund divizate în legătură cu asumarea sarcinii de a acorda asistență refugiaților pe teritoriu lor și s-au concentrat ani la rând pe întărirea granițelor naționale externe pentru a împiedica sosirile pe rute neoficiale – și adesea letale. Unele țări ca Polonia, Ungaria și Slovenia au ridicat garduri la granițe pentru a-i ține la distanță pe refugiați și migranți, deși Comisia Europeană, care se ocupă de bugetul comun al blocului, a refuzat până acum să plătească pentru astfel de bariere, susținând că acestea ar fi contrare valorilor democratice și drepturilor omului.

Într-o videoconferință înaintea summitului de joi și vineri, alături de omologii săi din Polonia, Belgia, Finlanda, Malta și Bulgaria, Viktor Orban a cerut UE să finanțeze asemenea proiecte, afirmând că „gardurile apără întreaga Europă”, potrivit șefului biroului său de presă, citat de MTI.