Washington Post: Un ofițer ucrainean de rang înalt a coordonat atacul asupra conductei de gaz Nord Stream2Foto© observatornews.ro

Washington Post: Un ofițer ucrainean de rang înalt a coordonat atacul asupra conductei de gaz Nord Stream

, 6 știri, 78 vizualizări

Sabotarea conductelor Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din 16 septembrie 2022 a tăiat o rută importantă pentru exporturile de gaze rusești către Europa și a sporit și mai mult tensiunile după invazia Moscovei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie a aceluiași an.

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru explozii, care au avut loc în largul insulei daneze Bornholm. În funcție de sursă, responsabilitatea a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toate au negat acest lucru. Washingtonul și NATO au spus că a fost un act de sabotaj, în timp ce Moscova a spus că a fost un act de terorism internațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în mod repetat că țara sa ar fi fost implicată. ''Nu aș face niciodată așa ceva", a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie anul trecut, adăugând că ar dori "să vadă dovezi".

Germania, Danemarca și Suedia au demarat anchete privind exploziile de la Nord Stream, care au trimis coloane de metan în atmosferă în urma unei scurgeri care a durat mai multe zile.