Ziua Națională Constantin Brâncuși
Prin testament, Brâncuși a lăsat moștenire statului român atelierul său și un număr important de lucrări. România de atunci, condusă de partidul comunist, a refuzat să accepte moștenirea lui Brâncuși și astfel, atelierul și 80 dintre lucrările sale au revenit statului francez.
Abia în 1964, Brâncuși a fost „redescoperit” în România ca un geniu național, iar ansamblul monumental de la Târgu-Jiu a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac i fusese foarte aproape de a fi dărâmat.
Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobița, în județul Gorj și din anul 1904 s-a stabilit și a creat la Paris, unde s-a stins din viață în 16 martie 1957. Prin testamentul său, Brâncuși a lăsat moștenire statului român atelierul său și un număr important de lucrări. Condusă de partidul comunist la acea vreme, România a refuzat însă să accepte moștenirea lui Brâncuși și astfel, atelierul și 80 dintre lucrările sale au revenit statului francez și sunt păstrate de atunci în Muzeul Național de Artă Modernă din Paris.