Alexandru Rafila: Ne aflăm în a treia săptămână de creștere consecutivă abruptă a numărului de cazuri de gripă3Foto© libertatea.ro

Alexandru Rafila: Ne aflăm în a treia săptămână de creștere consecutivă abruptă a numărului de cazuri de gripă

, 4 știri, 80 vizualizări

Alexandru Rafila a fost invitat în cadrul emisiunii ”Punctul culminant”, prezentat de Victor Ciutacu, acolo unde a dezbătut unul dintre cele mai îngrijorătoare subiecte ale momentului, și anume, cazurile de gripă din țară.

„Nu e neobișnuit, Covid e produs de Corona virus, există 4-5 corona care generează probleme. Încet, încet, merge spre zona virozei banale, dacă o să vă uitați comparativ numărul e substanțial mai mare decât numărul de decese provocate de gripă. Avem 6 decese într-o săptămână de gripă. Sunt multe virusuri care produc infecții, nu e nimic neobișnuit, noi monitorizăm virozele care se produc în țară. De la o săptămâna la alta monitorizăm și vedem dacă e grav sau nu, toți așteaptă să declare o epidemie, sunt întrebări de genul ”S-a declarat epidemie de gripă?”.

Există un anumit protocol, când ai 3 săptămâni consecutive de creștere atunci poți să spui că e vorba de o situație epidemică îngrijorătoare. Încă nu, suntem în primele două săptămâni, diferența a fost că anul trecut a început totul mai repede. În momentul în care se întâmplă așa ceva în perioada următoare scad cazurile, pentru că se epuizează populația receptivă, adică cei care se îmbolnăvesc mai repede. În alte țări oamenii sunt mult mai vaccinați decât la noi și asta contează”, a declarat Alexandru Rafila, în exclusivitate la România TV.