Banca Națională a Elveției a redus dobânda de politică monetară4Foto© observatornews.ro

Banca Națională a Elveției a redus dobânda de politică monetară

, 6 știri, 15 vizualizări

Banca Națională a Elveției a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel inițiativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume care ar putea urma exemplul în cursul acestui an. Decizia băncii centrale elvețiene i-a luat prin surprindere pe mulți analiști care se așteptau ca instituția să aștepte până în iunie, înainte de a reduce costul creditului.

Alina Bordeiașu cu detalii: ”În Elveția, evoluția prețurilor este mult mai rezonabilă decât în alte țări. De la jumătatea anului trecut, inflația în Elveția a revenit sub pragul de două procente, în acest an urmând să scadă la 1,4%. În schimb, așa cum era de așteptat, băncile centrale ale Angliei și Norvegiei au menținut ieri dobânda de politică monetară la 5,25% și, respectiv 4,5%, lăsând să se întrevadă o primă reducere a costului creditului undeva la toamnă.

În urmă cu două zile, Rezerva Federală a Statelor Unite a lăsat neschimbată dobânda de politică monetară, dar a indicat că ar putea reduce dobânzile de trei ori în acest an, ceea ce a dus la creșteri semnificative pe piețele bursiere globale. Pentru moment, marile bănci centrale din lume preferă să mai aștepte pentru a fi sigure că inflația, care în 2022 a explodat, în principal ca urmare a efectului războiului din Ucraina, a încetinit în mod sustenabil.