Când va prelua Joe Biden contul oficial de Twitter al președintelui Statelor Unite© agerpres.ro

Când va prelua Joe Biden contul oficial de Twitter al președintelui Statelor Unite

, 6 știri, 188 vizualizări

În campania prezidențială americană de acum 60 de ani, tema de politică externă au fost doua insulițe administrate de Republica China (așa cum SUA recunoașteau pe atunci Taiwanul), foarte apropiate de coasta Chinei mari, continentale, nerecunoscută de SUA pentru că era comunistă. Candidatul John Fitzgerald Kennedy a spus că acele două insule nu merită viața a mii de tineri americani. Richard Nixon a spus că doar apărând insulele se poate opri extinderea comunismului. JFK a câștigat alegerile.

Odată ce a preluat mandatul de președinte, JFK a început să trimită consilieri americani în mlaștinile unei țări ce nu a fost pomenită în dezbaterile electorale, numita Vietnamul de Sud. La opt ani după alegerile pierdute în fața lui JFK și după asasinarea acestui din urmă președinte, Richard Nixon fost ales la Casa Albă și și-a îndeplinit promisiunea de a lupta cu comuniștii. Același Nixon a mers însă și în China lui Mao, într-un noment în care istoria decisese că China este China cea mare și nu insula Taiwan.

Ce s-a întâmplat cu cele două mici insule taiwaneze? Sunt pline de artilerie taiwaneză și nu au intrat în posesia Chinei; în schimb, China concesionează acum bucăți intregi din statele si economiile din întreaga lume.