Criza ciocolatei. Ar putea să se scumpească dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă4Foto© observatornews.ro

Criza ciocolatei. Ar putea să se scumpească dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă

, 4 știri, 6 vizualizări

Cotațiile la cacao au crescut cu 47% în ultimul an pe fondul temerilor că evoluțiile meteo nefavorabile ar putea afecta recoltele din Coasta de Fildeș și Ghana, care sunt responsabile pentru două treimi din livrările mondiale de boabe de cacao. Iar fenomenul meteo El Nino ar putea agrava și mai mult lucrurile, astfel că analiștii se așteaptă la un al treilea an de deficit global de aprovizionare pentru noul sezon care tocmai a început, scrie Agerpres.

Asta înseamnă că inflația de la rafturile cu dulciuri ar putea să persiste chiar dacă, la nivel general, presiunile la adresa costurilor produselor alimentare se reduc. Marii producători de ciocolată, precum Hershey Co. și Lindt & Spruengli AG, au avertizat deja că există posibilitatea unor noi majorări de prețuri și există semnale că prețurile mai mari afectează cererea din Europa și până în Asia.

„Situația actuală arată relativ sumbru dacă nu va exista o îmbunătățire dramatică a perspectivei. Noi majorări de prețuri ar putea să afecteze consumul”, estimează Darren Stetzel, vicepreședinte la firma de brokeraj StoneX.